Construction and Design

Information about the construction and design of the Piney Lakes Environmental Education Centre.

The building is a two storey design with walls predominantly made of 300mm thick rammed earth (limestone), single glazed and wood framed windows and a steel roof. Shaped in plan as a boomerang, the building symbolically acknowledges the Noongar history of the Piney Lakes region.

Conservation of bio-diversity is an important aspect of sustainable development, and with this in mind, a non-chemical termite barrier was used during construction.

Waste minimization and reduction was practiced wherever possible in this project by using local and recycled materials. The load bearing poles are recycled power poles, sourced from the City of Melville underground power conversion. Other timber used in the building is also recycled or sourced from sustainable production forestry. Even the pathways surrounding the building are recycled materials, being constructed from recycled road bitumen that has been ground and compacted for our use.

The use of rammed limestone and recycled timber has also lessened the embodied energy of the building (the energy used to make building materials and construct the building).

A Building Management System (BMS) is installed at the venue and controls operation of heating, ventilation systems and lighting. It also records and monitors environmental and power system data, including temperature, humidity, energy production and use.

The original architect of the Piney Lakes Environmental Education Centre is Garry Baverstock.